Egy finom zabkása reggelire - ha szerinted nem finom, nézd meg hogy lesz az
Lehet, hogy eddig csak szimplán rosszul készítetted
Reggelire az egyik legjobb étel, amit el tudok képzelni, az a zabkása. Szuper fehérjeforrás, tele van vassal és rosttal, ráadásul megadja a nap kezdéséhez kellő lendületet is. Az anyagcserédre is nagyon jó hatással van, beindítja azt.
Azonban az is előfordulhat, hogy nem szereted. Azért próbáld ki ezeket az ötleteket, hátha sikerül egy élvezetes reggelit készítened ezek után. 🙂
Fogyaszthatod (akár növényi) tejjel, vízzel, azonban a következőkre figyelj oda, ha diétát követsz:
Figyelj a mennyiségre
- Hiába egészséges, attól még ha sokat eszel belőle, ugyanúgy hízlal, mint bármelyik más szénhidrát
- Fél csésze az ajánlott adag, ennél többet nem szükséges enned
- Tedd kisebb tányérba, úgy többnek tűnik 😉
Ne tegyél bele Nutellát ízesítésként, így már az egész értelmét veszti, pont úgy, mintha cukrozott gabonapelyhet ennél
- Inkább gyümölcsöt válassz, abból is a bogyós gyümölcsök és az alma az egyik legjobb, vagy a banán, avokádó
- Szórd meg egy kis fahéjjal, ha ízetlennek találod, vagy ha szereted, cukrozatlan kakaóport
- Vagy például mandula is jó lehet bele, dió, mazsola
- Cukormentes étcsoki, két kanál mogyoróvaj
Viszont az sem jó, ha mindent beleteszel, mivel így megint túl sok kalória
- Maximáld a hozzáadott dolgokat 150-200 kalóriában. Ehhez hozzájön a fél csészényi zab, ami magában 150 kalóriát tartalmaz és így már meg is van a reggeli szükségleted
- Válassz ki egy vagy két tételt az előbb felsorolt listáról és ennél többet ne tegyél hozzá
Ha tejet tettél bele, ne felejtsd el hozzászámolni a kalóriát
- Ebben az esetben az olajos magvakat, mogyoróvajat, mandulatejet és avokádót hagyd ki belőle, mivel így túllépheted az egész napos zsírszükségletedet
- Próbáld összeállítani a zsírmentes hozzávalókból, mint a fahéj, bogyós gyümölcsök, alma
- Viszont kóstold meg mindenképpen víz alappal, hidd el, nem csak a tejtől lehet krémes egy finom zabkása, ha mégsem jönne be, adj hozzá egy fél pohárnyi tejet
Ne az instant zabkásákat próbálgasd, mind tele van tömve cukorral
- Időspórolás szempontjából meggyőző lehet, azonban rengeteg a hozzáadott cukor benne
- Valószínűleg mesterséges alapanyagokkal is teletömik, hogy többnek tűnjön. Ezért valószínűleg többet meg kell enned belőle, ami azt jelenti, hogy cukorból még többet viszel be, megemeli a vércukorszintedet, ezáltal a nap folyamán még többet akarsz, hogy ne legyél feszült
- Inkább készítsd el magadnak. Ha reggel rohanásban vagy, készítsd el előző este, így az ízek még össze is érnek az éjszaka folyamán
Az édesítésre is érdemes odafigyelni
- Én személy szerint nem teszek hozzá semmi édesítőt, azonban ha te ragaszkodsz hozzá, akkor valószínűleg nem cukrot tennél hozzá, hanem egy “egészségesebb” verziót. Mézet vagy nádcukrot, esetleg juharszirupot. Azonban ezek ugyanúgy cukrok, ugyanúgy megemelik a vércukrodat és az ördögi kör kezdődik elölről.
- Próbáld ki a gyümölcsös édesítést: egy édes alma, vagy banán belekockázva/karikázva szinte biztos hogy megadja az ízét
- Ha ennél intenzívebb ízre vágysz, adj hozzá fahéjat, esetleg őrölt vaníliát
- Csak az eleje nehéz, ha már több hete nem édesítesz semmit cukorral, hozzászoksz az ételek természetes ízéhez és nem is fogod hiányolni